WENA (logo)

Janowice I.,II.,Jelenia Góra I.-90.,91. výjezd

02 / 01 / 2017

Čtvrtek a neděle se odehrály ve znamení kosby u našich polskejch sousedů. Konkrétně v oblasti Sokoliki a v neděli navečer i přímo ve městě Jelenia Góra. Co se týká zápisu, chvíli jsem si lámal hlavu nad tim jak budu číslovat příspěvky, když už jsme se přehoupli do roku 2017. Nevim, jestli výjezdy anulovat, nebo anulovat i výjezdy i číslování oblastí a začít všechno od začátku. Samozřejmě jde o hovno, nicméně jsem nepřišel zatím na nic a tyhle dva vejlety tak zapisuju jako by se v kalendáři nezměnilo nic.

Ve čtvrtek jsme jeli se Zákořem a s Mírou do výše zmíněný lezecký oblasti Sokoliki, kde se nachází boulder Nadstachu 8A+.​Jde o spojeninu bouldru Progres a Regres, oba za 7C. Progres má ještě nízkou variantu nástupu, která z něj dělá 8A/A+ nebo dokonce 8A+, samozřejmě podle toho kdo to leze a jak mu to přijde (Nadstachu Low je pak 8B). Hned jak jsme k tomuhle bouldru dorazili, nadchnul jsem se pro spodní půlku. Čtyři krutosilový kroky, kde musí člověk betonovat celý tělo co to jen jde. Daří se mi celkem rychle ochočit první dva, nicméně třetí ne a ne se poddat. Chvilku zkoušim všechny možný varianty z videa, nakonec se rozhoduju pro poskok, kdy budu stát k problému čelem. Háček u tohodle způsobu je pro mě ten, že mi vylítnou nohy a musim udržet kyv. Dvakrát se mi to i daří, nicméně je jasno, že v pokusu o celej přelez to bude jiná káva. Čtvrtej krok už je jakž takž, takže dávám pauzu a šteluju foťák. Sleduju mezitim jakej způsob volí Zákoř a vzhledem k tomu, že rozpřahne ze startovního až do předposledního chytu, mám jasno, že tenhle program nemám šanci napodobit. Ani takhle to ale samozřejmě neni žádná prdel, takže o nic se svojí minivejškou nepřicházim.

Po pauze zkoušim Progres zbombit celej, ale děje se přesně to, co jsem očekával. První dva kroky, který mám na totální krev, mě povydojej a klíčovej poskok se mi nedaří. Párkrát si tuhle marnosnahu zopakuju až jsem vyždímanej jak prase a jdu sledovat co za fintu vymyslí Ifka s Foxem, který mezitim dorazili. Bohužel žádný ultrazlehčení se nekoná a ani pro ně to není zrovna procházka. Do toho se Míra snaží zkosit horní polovinu bouldru, kterou Zákoř lezl na rozlez (nicméně je za 7C), ale nedaří se mu dohmátnout na klíčovej chyt. Jsem už na kosbu v krutopřevise vydojenej, jdu to teda zkusit taky. Hned v úvodu se skoro rozpláču, protože je potřeba doslova napíchnout palec na ultraostrej krystal. NO FUJ!! to je ale hnus, řikám si a když zjistim, že ani s největšim úsilím nejsem schopnej pořádně zarvat, obouvám boty a už na to seru. Je jasno, že bych tenhle horní boulder už nikdy nechtěl lízt, bohužel je to dolez už zmiňovanýho 8A pluska takže se na to jednou budu muset zasoustředit......Všichni pak ještě cosi bezvýznamně imitujem, ale místní žula žere krutě kůži a zanedlouho se už nedá šutru ani dotýkat, natož za něco rvát. Balíme teda nálož a mizíme.

Dlouho to ovšem netrvalo a razím směr Sokoliky znovu. Konkrétně to vyšlo na neděli. Nádherný počasí v kombinaci s testováním polskejch radoistanic mi po cestě přidává na dobrý náladě a když se na parkingu potkávám s Magnusem a Alim, mám obzvlášť radost. Nepotahnu se celou cestu sám. Jaký je ale moje překvapení, když oba vyrazej jak střela a musim je celou cestu takřka dobíhat. UUfff, pod bouldr dorážim značně zpocenej a uřícenej. No nic, aspoň jsem rozehřátej a můžu začít opakovat kroky. Nejdřív mi přijdou jako unreal a nejsem se schopnej ani zvednout, nicméně za chvíli se ukazuje, že šlo o ztuhlost a všechny pohyby z Progresu znovu opakuju. Opět se pokoušim jenom o jeho 7C verzi. I to by mi stačilo. Když dávám pauzu,doráží Zákoř, Míra a Fox. Všichni se pomalu rozhejbávaj, do toho Magnus opakuje horní pasáž a potom přichází na zlepšení svýho programu pro tu spodní. Stačí mu posunout noha o nějaký tři centimetry a ze značně problematickýho a nejistýho kroku se pro něj rázem stává pohyb, kterej už ho nemá šanci zastavit. Bouldering je mrda, i taková minikokotinka rozhoduje o přelezu. Po nějaký chvíli dávám zase pokus, ale dopadám jako minule, možná hůř. Ty kroky mám fakt na krev! Hned jak zuju boty, Magnus sedá pod Progres a ŠUP s nim do kabele. Sice si dneska stěžoval, že byl v tejdnu na vyndavání osmiček a že bude vydojenej, opak je ale pravdou! Nejenom, že neni vůbec vydojenej, ale dokonce ho podezírám, že se mu bez váhy vykuchanejch zubů leze ještě o něco líp, protože zanedlouho sedá pod Progres znovu a tentokrát se nezastavuje v polovině, ale posílá celej bouldr Nadstachu za 8A+!!! Nahoře mu sice smeká noha, ale ani to ho k zemi nepošle. Prostě parádní řežba zakončená posláním skalpu do už tak dost přecpaný kabely.

Sledovat povedenej přelez je motivace jak svině, snažim se to teda zúročit v následnym pokusu, ale kulový.Třetí krok je prostě pekel. Je jasno, že už to v kuse nedám, snažim se teda tenhle pohyb nějak zjednodušit. Testuju levý nasednutí na nohu, nižší stup na druhou, jinej úchop bokasa, ale všechno mi je k hovnu až nakonec v totálním výdoji zjišťuju, že můj původní způsob byl nejlepší.EEh. Jdu teda na závěr ještě zkusit, jestli bych nepřekonal bolest v palci při napichování se na krystal v Regresu, ale jsem kantáre, slzy na kraji a tím pádem se obouvám a končim.

Normálně bych takhle vyřízenej už jel home, ale tentokrát je tu Magnus a ten se jen tak neunaví takže se přesunujem do centra Jelení Góry, kde jsou další šutry. Hned co tam dorazíme, mám jasno, že tenhle materiál šetrnej fakt nebude. V podstatě je to úplně stejný struhadlo jako v Jizerkách. Všichni na to ale serou a normálně zahajujou drtbu. Nezbejvá mi, než dělat jako že mě vůbec nic nepálí a beru lezečky. Jako první bouldr si vybírám 6C a daří se mi ho flešnout. Koukám teda na jeho SD verzi s názvem Helsing a klasou 7B. Zkoušim nástup, kde se sice může používat předskalíčko na nohy, nicméně stejně mi to do dobrýho chytu úplně nevydá takže chvíli ladim program. Kůže na rukou už pálí jako bych prsty strčil do tavicí pece. AUUUjaujaujau. Koukám na ostatní, ale jedou kosbu jak svině a slzy nikomu netryskaj. Nechápu, ale abych nevypadal jako totální ubulenec ještě se kousnu a Helsinga dobejvám. Pak už si ale s konečnou platností musim obout boty a na chvat se vysrat. Magnus se ale zřejmě teprve rozehřál, protože na druhej posílá Oczy wazki za 7C+. Ten samej bouldr zanedlouho kosí i Fox a nenechává se zahanbit ani Aladin, kterej zavdává jeho stand verzi. Sice se nás celou dobu snažej nějaký místní usedlíci vyhnat supersmradlavym dýmem, ale vybrali si blbou skupinu, protože všichni jsou v bouldrošelu a trocha smradu zavdá příčinu pouze několika sprostejm nadávkám. Když už je skoro tma, posílá Magnus ještě 7C s názvem Modliszka a nakonec i Helsinga a myslim, že si bude muset koupit novej deníček, protože ten co má doteď už je celej popsanej. Nakonec se ještě snažim nafotit pár fotek, ale než stačim správně naladit foťák, všichni už jsou definitvně na sráč takže se spokojuju s několika brutal přepálenejma fotama a balíme......