WENA (logo)

Ostaš I. a II.-36. a 41. výjezd

10 / 07 / 2016


​Další z našich bouldrovejch vejletů se odehrál na Ostaši a přišel tim pádem čas na to, abych doplnil výjezd č. 36, kterej se odehrál tamtéž.

Výjezd č. 36:

 Byl to den, kdy jsem na rozlez přelezl Simargl za 7A, kterej mi nejdřív dával zabrat, protože jsem se ho snažil různym způsobem přechytračit nějakou fintou, ale nakonec se ukázalo, že nejlepší bude udělat kroky jasně a přímo a prostě zabrat.

 Lucka pak zkusila věc s názvem Za zády jasan s klasou 6B+, která je celkem vysoká a nejhorší krok je ten poslední - do hrany...navíc u něj hrozí, že když se člověk pustí na poslední chvíli, dá si o strom, kterej je těsně za zády. Název prostě nelže. Žena si nicméně pád z vrchu úspěšně vyzkouší a stromu se ani nedotkne. Pak už se jí znova do akce nechce a odebíráme se proto pod Radiátor, kde mám v plánu zkusit Corleona zespodu. Jde o dlouhej nášah doleva při kterym se člověk nesmí dotknout kamene. Chvíli cosi imituju, ale spíš než že bych řešil nedotknutí se kamene, bojuju s tím, že nemám dostatečnou páru na pohup doleva za levou patu a hlavně pravou ruku. Celkem rychle tenhle boj vzdávám a jdu hnedka vedle zkusit Omertu ze stoje. Nejdřív nechápu nic, ale nakonec na pár věcí přijdu a už už se mi zlepšuje nálada, když najednou přichází golden doj a všechno zechcává.

Přecházíme proto pod Velkej střecháč, kam neprší snad ani v největších průtržích. Vybírám si podle průvodce směr s názvem Revoluce za 7A+/B a začínám zkoušet. Do toho přichází Pilkyn, kterej tady někde přebejval pod dachem a že si to zkusí se mnou. I když samozřejmě vim kdo to je, do týhle chvíle jsem ho osobně neznal a musim bez nadsázky říct že to je mistr! Hned se ukazujou jeho zkušenosti, kdy mezitim co já zbytečně plácám pokusy a snažim se v nejtěžším místě vyhrotit a udržet skok, on na to sere, sem tam posune matici a celkově v klidu přemejšlí co a jak. Po chvíli se ukáže, že rozumnější varianta bude zdvih s pravou patou, tak si to jen tak zhruba zkusí a i když ten krok úplně nedá, prohlásí, že na to de rovnou odspodu, aby měl motivaci v klíčovym místě pořádně zabrat a přesně to udělá a boulder v klidu zdrtí. Já pak dávám ještě několik marnejch pokusů, ale jsem už kantáre z toho jak jsem zbytečně šaškoval a vyplácal tim sílu. Posléze už nemá smysl nic imitovat a jdem k autu. Po cestě se ještě ptám Pilkyna na jeho názory týkající se různejch lezeckejch témat a přesvědčuju se o tom, že je nejenom vynikající lezec, ale zároveň má na věci rozumnej pohled a celkově na mě udělal mega dojem a úplně mi tim zlepšil celej den.

Výjezd č. 40:

Další výjezd na Ostaš proběhl včera s rodinkou. Domluvili jsme se i se Zákořem, kterej vzal taky děti, takže bylo pod skálou veselo. Hned od auta jsem se hnal po Velkej střecháč, že na rozlez zbombim boulder Revoluce, kterej jsem minule ke konci dne už nedal. Chvíli mi trvá, než se vzpamatuju z asi tříhodinový cesty autem způsobený uzavírkama a různejma prázdninovejma akcema, ale nakonec bouldr úspěšně topuju. Zákoř doráží mezitím a po rozhejbání zkouší One move za 8A+(v průvodci dokonce 8B). Nikdy mě nenapadlo tuhle věc testnout, ale když už tam je matice, zkoušim taky do těch bouloděr strčit ruce. Ukazuje se, že je možný chyty uviset, ale vzhledem k tomu, že je držim "na roztrh", bez nohy neni šance, že bych se jakoukoliv rukou pustil. Zkoušim samozřejmě i nástup s levou nohou na stupu nestupu co je vlevo dole, ale noha mi na něm zoufale nedrží. Když se vycukáme, přesunujem se pod Radiátor.

Tady mám v plánu dokončit akci s názvem Omerta. Bouldr má dvě varianty, jedna zespodu za 8A+ což je celkem peklo a druhá ze stoje za 7C, kterou se snažim ochočit. Už mám z minula vymyšlenej začátek, ale pořád mi nejde kříž, kde mě hrana hrozně vyhazuje, protože mám vysoko nohu. Když Zákoř vidí moje zoufalství, vyleze zpod šutru a suše mi krok ukazuje. Hm, tak co s tim-přemejšlim až nakonec zjišťuju, že když v hraně palcem přiberu chyt na stisk a postavim líp nohu, inkriminovanej krojc zlehkne a jde udělat v klidu. Vzniká mi tim ovšem další problém a sice jak se dohamstat až do stisku. Nakonec i to zmáknu nakrokovat, po pauze zapínám foťák a daří se mi bouldr zdrtit. Když pak koukám na záběr, neubránim se smíchu, protože moje poskoky v hraně vypadaj jako by je dělalo sloní mládě, ale elegantní lezec nebudu asi nikdy takže good.

Chvíli pak ještě čumim na Zákoře, kterej  perfektně ochočil první krok v Corleonovi Low, ale strašně se mu tam sere ten šutr takže přelez se zatim nekoná. Odebírám se teda za ženou, která zatím se Štěpánkem sbírá místní gigarůvky a jdeme na morálovej bouldr s názvem Za zády jasan s klasou 6B+. Problém tohodle bouldru jsem uvedl výše, takže to nebudu znovu rozpatlávat a napíšu jen to, že tentokrát se Lůca kousne a po několika rozcvičovacích pokusech tenhle bouldr dobejvá, čímž mě samotnýho dost překvapuje. Je to super hodnotnej výkon hlavně vzhledem k náročnosti na morál!!

Moc dlouho jsme se tady nezdrželi takže jdeme ještě k Bludnýmu Balvanu zkusit postiskat hady. Když pod ně vlezu, zjišťuju, že to je bláhovej nápad a hned mizim vedle na schůdnej bouldřík Siláček za 7A, kde pokazim flash, když se nekouknu na topovej chyt a hamstnu místo do něj do chytu pod nim. Druhym už ho dávám a vzhledem k tomu, že už jsem dost na sráč, přemejšlim jestli vůbec ještě někam jít.

Nakonec se jdu mrknout ještě pod Master of rock s klasou 8A, kterej se mi hrozně líbí, ale už na něj nemám tak aspoň krokuju Shake the lattice za 7C+ kde se přidá několik málo kroků k bouldru Monster of pop, kterej se mi podařilo vylízt loni a nakonec ještě padám z mokrýho 7A+ za rohem.

 Kolem půl sedmý už jsem úplně na hadry tak balíme a mizíme.