WENA (logo)

Sněžník-east side 4.10.2017

04 / 10 / 2017

Dnes jsem poprvé zavítal do sektoru East side na Sněžníku. Musim říct, že jsem byl v úplnym perplexu, co za bouldry jsem ještě neviděl, přitom vše se nachází asi deset minut od rozhledny, kam jsem jezdil celý léto. Za to, že jsem se sem měl možnost dnes podívat vděčim pouze a jedině Magnusovi, kterej mě včera večer ukecal, abych jel s nim( chtěl jsem původně odpočívat a šetřit se na pátek). Ještě že jsem jel.

Sešli jsme se na benzínce v Boru a hned po setkání mi Magnus bohužel oznámil, že je mu zle, ale když už mě vytáh, tak že mu nepřišlo fér výjezd odpískat. Za to mu patří velkej dík, protože přesto, že celej den klepal zimnici i přes dvě péřovky, byl vynikající společník (ostatně jako vždy). Nahovno samozřejmě bylo, že nemohl drtit. Snažil jsem se teda o to víc, abychom neodjeli s prázdnou. 

V plánu byl boulder Altamira za 8A. Čtyři brutokroky z jeskyně u kterejch navíc člověk musí dávat bacha, aby se nedotk šutru po pravici. Hned po příchodu trochu lamentuju nad mokrym stupem pro patu, ale jinak je vše suchý a dalo by se hovořit i celkem o tření. Na nic nečekám, program mám od Magnuse naordinovanej (přelezl ho 27.9.) a rovnou zkoušim první krok. Nejdřív jsem v tuhosti, různě se snažim poladit úchop, ale nakonec se mi daří levou vypálit do stisku a ten sevřít. Následuje druhej peklokrok a sice kříž do hrůtkolišty. Nezbytná je pravá pata, k tomu levou nohu tlačit do stropu a celkově svírat nohama hranu. Krok nejsem schopnej ani naznačit až do chvíle, než si přezuju lezečku a vezmu Miuru, která vládne perfektní patou. Celkově je tvrdší než scarpa a díky tomu se mi daří pořádně do ní tlačit a za chvilku šup, držim hrůtek a můžu se kmihnout doleva do dalšího hrůtku. Pak už následuje jenom vyndání paty a napalm do madla. Nakonec ještě výlez, kterej je tak za 5 takže good.No, kroky bych měl, dávám teda pauzu, ladim foťák a zanedlouho jdu na pokus. Daří se mi první i druhej krok, bohužel při třetím mi padá pata a koheu. Naštěstí je boulder opravdu krátkej, mám teda možnost dát hnedka další pokus. U něj se dotknu šutru a ještě něco nakonec poseru, zkrátka zřítim se na matici a je amen. Ještě ale nejsem úplně kantáre, dám asi dvě minutky oddech a dávám třetí pokus, při kterym se rvu jak o život, každej krok dělám s vypětím všech sil, snažim se hlídat dotyk šutru a přesto, že nabírám blbě levej hrůtek, daří se mi skočit do madlohrany a boulder kosim. YES! 8A na první návštěvu si cenim velice. Samozřejmě jsem měl celej proces značně ulehčenej Magnusovym programem a hecuňskem.Díky.

Dáváme teda přesun pod Švajc, kterej je naším dnešním hlavním cílem. Hned co vidim tenhle superveleboží šutr praská mi okamžitě koule a myslim, že můžu bez nadsázky napsat, že jde o naprosto nejlepší kámen, kterej jsem kdy viděl!! Vysokej trojúhelník, všude různý druhy chytů, boule, lišty, stisky, spoďáky, asi 45 stupňů převis-úplná MRDA!!!! Pro začátek se teda pouštim do bouldru Nalgene 7C, kterej vede vlevo z jeskyňky. Nejdřív mi přijde sjízdnej, ale nakonec zjišťuju pravej opak a vymejšlim krutopekelnou betu, za kterou by se nemuselo stydět leckterý 8A. Ale co mi zbejvá, nátah doleva mi nesedne, vše řešim napalmem do odtlakový lištičky, zvednutí nohou, respektive jejich narvání pod sebe, pak vyvažovačka a nakonec nadvakrát pravou do topový hrany, nakonec ještě pata a výlez. UUF! Krásně výživnej boulder. Dávám pauzu, ve který se Magnus statečně snaží ignorovat chorobu a drtit, nicméně je vidět, že vůbec neni ve svý kůži a nakonec na to musí vysrat. Po nějaký době jdu na pokus, ale jsem už na přelez vydojenej. Nedaří se mi první napalm. Dávám pár marnejch, pak vypínám foťák a testuju kroky v hlavní desce. Všude jsou nějaký chyty a všude vedou směry, nicméně chyty jsou horší než se zdá a směry nahoru (resp. do půlky) nejsou za nic míň než 8A (a víc)....... Jsem na kaši takže se moc nehejbu, ale už v tuhle chvíli vim, že můj příští výjezd povede sem.

Nakonec mě Magnus nažene ještě do SD varianty bouldru Fízek za 7C, což je jednokrok do 6B+ dolezu. Přijde mi to celkem reálný, tak se párkrát zkoušim zvednout, jdu pro foťák a nakonec opravdu šahnu do spondea a dolezu až nahoru. Super! Nakonec se ještě dotykvuju na věci s názvem Komprese 7B+, ale už jsem na kaši. Ještě fotim kámen a mizíme....